Op 21 februari jongstleden heeft een select gezelschap genodigden een mini-symposium bijgewoond over het Zoomland viaduct te Bergen op Zoom. In het nabij gelegen "NATUURPODIUM", een bijzonder toepasselijke ambiance, werd ingegaan op de verschillende aspecten van Nederlands eerste "Biobased' viaduct. Dit viaduct is onlangs in gebruik genomen als faunapassage over de snelweg A58, maar biedt ook ruimte aan een nieuwe fietsroute richting Roosendaal.
'Veldmuizen en vossen weten het Zoomlandviaduct al te vinden, zo blijkt uit opnamen van de Stichting Brabants Landschap'
Het Zoomlandviaduct is gelegen aan de oostzijde van Bergen op Zoom en verbindt over rijksweg A58 de noord- en zuidzijde van natuurgebied de Zoom. Rode draad door het natuurgebied is een 8 km lang nieuwe fiets- en wandelroute, genaamd Route van de Turf. Een project gerealiseerd door Dura Vermeer. Deze route passeert het Zoomlandviaduct. Dit laatste puzzelstukje van deze route wordt op dit moment biobased onder handen genomen. Na een gedegen voorstudie, het opzetten van een bouwteam en de medewerking van RWS, is nu de uitvoering in handen van wederom Dura Vermeer Infra Regio Zuid West. Het ontwerp is van LOLA landscape architects en de directievoering is nu in handen van Millvision. Het totale project is mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen op Zoom en de provincie Noord-Brabant. Binnen het project wordt aan weerszijde van het bestaande viaduct schermen aangebracht, variërend in hoogte tot 4,5 meter, bestaande uit in epoxy omhuld vlasvezel. Door een extrusie-proces worden kokers vervaardigd van 90x25 mm met een wanddikte van 3 mm. Door koppeling van 6 kokers, onderling in hoogte variërend, worden staanders gevormd die door de wisselende hoogte het glooiend landschap van het Zoomland symboliseren.Naast de bio-based schermen aan weerszijde van het viaduct wordt de bestaande eco-zone bovenop het viaduct ook verbreed. Toepassing van ter plaatse gewonnen heide-plaggen, boomstobben en –stammen en zorgvuldig gekozen zaadmengsels en struiken zorgen voor een intensiever gebruikte ecologische passage voor de flora en fauna.