Millvision wint de MVO-prijs 2017 Geertruidenberg
Donderdag 14 december ontvingen Ronald van der Plas en Leon Joore van het bedrijf Millvision de MVO-prijs Geertruidenberg. Tijdens een feestelijke ondernemersavond georganiseerd door ondernemersvereniging VOG werd uit de drie genomineerden bedrijven (Verschuren Broccoli, Cristal Cleaning en Millvision) de winnaar bekend gemaakt. Millvision ontving de prijs, ontworpen door Ingrid Verburg (kunstenares uit Geertruidenberg) uit handen van de wethouder Bert van den Kieboom en juryvoorzitter Bert Verlaan.
Meeste stemmen van zowel vakjury als publiek
De publiekstemming en de jury hadden dezelfde favoriet. Millvision heeft de visie dat de wereld zich moet ‘vergroenen’ om de planeet leefbaar te houden voor meer mensen op de lange termijn. Ze ontwikkelen groene producten, door agro- en biomassa als grondstof in te zetten voor de ontwikkeling van o.a. verpakkingsproducten. Het bedrijf komt uit Raamsdonk en werkt vanuit bedrijventerrein Dombosch. Ze zijn maatschappelijk erg betrokken, zowel vanuit het bedrijf als vanuit de personen, en werken nauw samen met veel lokale bedrijven. Juryvoorzitter Bert Verlaan: “Millvision is duurzaamheid, het is hun product, maar ook hun bedrijfsvoering.”
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”
Uiteraard zijn de ondernemers Leon Joore en Ronald van der Plas blij met deze tweejaarlijkse prijs. Bij de vorige editie eindigden zij nog op de tweede plaats. In de afgelopen jaren maakte hun bedrijf een enorme ontwikkeling door. Zij nodigden ondernemers uit de gemeente van harte uit om te komen onderzoeken of een samenwerking tot de mogelijkheden behoort. Zoals Leon Joore zegt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”
Millvision is een advies- en onderzoeksbureau voor Biobased ontwikkelingen. Het draait hierbij hoofdzakelijk om natuurvezels. De ambities van eigenaren Leon Joore en Ronald van de Plas zijn niet mis. Ze willen uitgroeien tot een internationale speler betreffende de ontwikkeling van high-end natuurvezelgebaseerde applicaties. En daarmee zijn ze op de goede weg. Het bedrijf is opgericht in 2000 en al vanaf 2009 bezig met de innovatie en ontwikkeling van biobased producten. Bij biobased producten kun je denken aan verpakkingsmateriaal van tomatenstengels, in de koude grond afbreekbare bloempotjes of aan biobased banken van gras. Dit doet zij zelf of in samenwerking met partnerbedrijven. In 2014 opende Millvision het Natuurvezel Applicatie Centrum. Dit centrum is een laagdrempelig (kennis)platform voor onder andere overheden (inspiratie sessies), onderwijs (kennisoverdracht MBO/HBO/specifiek) en andere ondernemingen die duurzaam verantwoord willen ondernemen. Inmiddels wordt Millvision zowel nationaal als internationaal op de voet gevolgd. Het bedrijf is in samenwerking met de Gemeente Almere genomineerd voor de EUROCITIES Award 2017 in de categorie ‘Innovation’. Het gaat hierbij om het project “From aquatic plant to paper and bench”. Medio november worden de prijswinnaars bekend gemaakt in Ljubljana. Leon en Ronald: “Het kan echt anders en het moet ook anders. We hebben zoveel grondstoffen die nu als afval gezien worden. Terwijl daar prachtige producten van gemaakt kunnen worden. Wij hebben een verantwoording naar de toekomst. Daarom zouden wij graag zien dat MVO voor iedereen een automatisme wordt. Niet alleen op het gebied van milieu maar ook op het vlak van samenleving. Geld verdienen is leuk, maar wij doen net een stap meer. Wij vinden het bijvoorbeeld leuk om kinderen te ontvangen en die wijzer te maken. Kennisdeling vinden wij belangrijk. Niet alleen met het bedrijfsleven, maar ook met jonge mensen. We hebben altijd volle bak stagiaires, omdat we een van de weinige bedrijven zijn die daadwerkelijk Biobased en circulair werken. Maar ook de leefbaarheid in ons eigen dorp heeft onze aandacht. We bewegen ons op maatschappelijk en cultureel gebied en als we moeten verbouwen kiezen we voor lokale ondernemers. Je moet wat voor de samenleving over hebben en dat dragen we graag uit. Dat is ook de reden waarom we ons hebben ingeschreven voor de MVO-prijs van de gemeente Geertruidenberg. We moeten stilstaan bij wat we aan het doen zijn. Als iedereen dat doet, gaat de wereld er mooier uitzien.”
Bron: MVO prijs Geertruidenberg
In 2015 riep de gemeente Geertruidenberg de MVO-prijs in het leven. Met deze prijs wil de gemeente Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) stimuleren. Deze tweejaarlijkse wedstrijd is bedoeld voor bedrijven uit onze gemeente, die kunnen laten zien dat duurzame winst voor milieu en maatschappij hand in hand kunnen gaan met positieve bedrijfseconomische resultaten. Zowel grote als kleine ondernemingen konden zich voor de MVO-prijs Geertruidenberg 2017 inschrijven. De drie P’s De gemeente Geertruidenberg heeft als doel dat alle initiatieven in 2020 duurzaam zijn. MVO neemt hierbij een belangrijke plaats in. MVO wordt gezien als de bereidheid van een organisatie om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van haar activiteiten en beslissingen op de mens, milieu en maatschappij en daar verantwoording over af te leggen. MVO gaat dus om het vinden van een balans tussen de sociale (People), ecologische (Planet) en economische (Profit) aspecten van ondernemen. Hierbij worden positieve duurzaamheidseffecten zoveel mogelijk nagestreefd.