Millvision heeft expertise geleverd aan het winnende team Reimert voor 2 bruggen op het Floriade terrein van 2022.
ALMERE – Op het Floriadeterrein komen twee circulaire bruggen, gemaakt van Almeerse grondstoffen. De concepten van Reimert Bouw en Infrastructuur zijn gekozen uit vijf ingediende ontwerpen. Dit maakten de Flevolandse gedeputeerde Jan-Nico Appelman en wethouder Jan Hoek donderdagmiddag bekend.
De ‘Beverbrug’ met gescheiden banen voor auto’s en wandelaars/fietsers. (Impressie: Reimert Bouw en Infrastructuur)
Een van de bruggen is de fiets- en voetgangersbrug die als onderdeel van het Rondje Weerwater het Vogeleiland met het Floriadeterrein verbindt. Het wordt een slanke, eenvoudige brug, die als een ‘plank’ op het landschap komt te liggen en daar zo een natuurlijk onderdeel van wordt.
Bij de andere brug, van het Vogeleiland naar het Utopia-eiland, moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. De zogenoemde ‘Beverbrug’ bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel. Door het circulaire ontwerp kunnen de brugdelen, indien nodig, elders opnieuw gebruikt worden. Er is extra ruimte gecreëerd bij de brug voor onder andere een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij de Floriade Expo passende groene uitstraling krijgt. De twee winnenden concepten van Reimert Bouw & Infrastructuur zijn ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk (bekend van onder andere appartementencomplex The Wave in Almere).
Innovatief aanbestedingsproces
In een innovatief aanbestedingsproces werkten de aannemers Reimert Bouw en Infrastructuur, Van Hattum en Blankevoort en Heijmans Infra B.V. in drie verschillende teams samen met – voor de aannemer- onbekende experts in designsprints aan de ontwerpen. Met als voorwaarde de bruggen binnen een vastgesteld plafondbedrag en opleverdatum te realiseren. Een jury bepaalde, op onder andere materiaalgebruik, levenscyclus en CO2-besparing, welke twee ontwerpen op het Floriadeterrein gerealiseerd worden. De bruggen gaan samen ongeveer drieënhalf miljoen euro kosten en moeten in 2021 klaar zijn.
Bruggencampus
Ook de andere ingediende concepten bevatten innovaties die volgens de jury de moeite waard zijn om verder uit te laten werken. De aannemers blijven daarom betrokken bij Bruggencampus Flevoland-Floriade. De bekendmaking van de winnende brugconcepten was tevens de start van deze campus. De Bruggencampus is erop gericht om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de vervanging van 40.000 bruggen en viaducten in ons land. “Deze grote opgave waar Nederland voor staat vraagt een enorme investering van 50 tot 70 miljard euro en miljoenen tonnen grondstof, met een dreigend personeelstekort tekort om alles te ontwerpen en bouwen. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe vormen van samenwerking”, aldus gedeputeerde Appelman. Provincie Flevoland en de gemeente Almere hebben deze handschoen opgepakt. “De kennis en ervaring die nu met dit innovatieve aanbestedingsproces zijn opgedaan, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan.”
Vorig jaar konden inwoners van Almere al stemmen op hun favoriete ontwerp voor de fiets- en voetgangersbrug die wordt aangelegd tussen het Lumièrestrand en de toekomstige Floriadewijk. Het plan van Strukton Infratechnieken BV en Quist Wintermans Architekten kreeg toen de meeste stemmen. In totaal zijn er nu dus drie winnende brugconcepten gepresenteerd die gerealiseerd zullen worden.
Kllik hier voor meer informatie over de Bruggencampus Flevoland-Floriade.