Route van de turf geopend

In Events by adminLeave a Comment

De Route van de Turf is zojuist (donderdag 31 augustus) in Bergen Op Zoom geopend door gedeputeerde Johan van den Hout (Provincie Noord-Brabant), wethouder Toine Theunis (Roosendaal) en wethouder Patrick van der Velden (Bergen op Zoom). Ook hier zit een kleine bijdrage van Millvision en Stapper Duurzaam Advies in. Een klein onderdeel van de route is het viaduct over de A58 wat nog een sterk iconisch karakter moet gaan krijgen (uitvoering eind dit jaar; Architect: Lola; Aannemer: Dura Vermeer.) door middel van een groot (er zit 6km biobased profiel in verwerkt) biobased “zoom” scherm en een Ecostrook.

De fiets- en wandelroute maakt deel uit van het provinciaal investeringsprogramma ‘Landschappen van Allure’ dat mooie karakteristieke gebieden wil behouden en versterken maar ook met elkaar wil verbinden.

De Route van de Turf is 25 km lang en loopt van Landgoed Visdonk naar de Binnenschelde en verbindt naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom ook de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide met elkaar. De route is vanaf heden geopend voor het publiek en herkenbaar aan de gele kleur. De recreatieve poorten Visdonk, Wouwse Plantage en Lievensberg. Hier is parkeergelegenheid, horeca en informatie over de route beschikbaar.

Over de Route van de Turf

De historie van West-Brabant is verbonden met de Turfwinning. Historie die zichtbaar moet blijven. Het pad langs de Zoom speelt een belangrijke rol in de turfgeschiedenis. De Route van de Turf verbindt de turfhavens van Roosendaal en Bergen op Zoom via de historische loop van de turfvaarten. Soms zijn die turfvaarten nog goed waarneembaar, zoals bij De Zoom en de Elderse Turfvaart. Soms zijn ze nagenoeg verdwenen, zoals de Nispense turfvaart. Op enkele plaatsen is het tracé van de vaart omgevormd tot weg, zoals de bij De Zandschel en de Oude Turfvaartsestraat. De turfgeschiedenis wordt zichtbaar gemaakt via zogenaamde veenpalen. Dit zijn kolommen van Corten-staal, die de hoogte van het vroegere veendek aanduiden (tot bijna 5 meter hoogte) of informatiedragers, die de geschiedenis van een bijzonder object toelichten.

Over bestaande paden

Route van de Turf volgt veelal bestaande fietspaden en landbouwwegen. Op een aantal plekken waren slechts zanddreven aanwezig. Daar zijn fietspaden toegevoegd om de route compleet te maken. De materialisatie en kleurstelling werd in overleg met Natuurmonumenten bepaald op beton in een zandgele kleur, omwille van de natuurlijke omgeving. De paden zijn midden op de zandbaan gelegd, omdat de breedte van de dreven geen aparte zandbaan en fietspad mogelijk maakte.

Turfvaart-aquaduct

Een bijzonder object is het turfvaart-aquaduct bij Nispen. De Nispense turfvaart is over het dal van de Molenbeek worden geleid. De wal is gereconstrueerd en het aquaduct is hersteld door een eigentijds kunstwerk over de beek te bouwen. De inspiratie voor het ontwerp is gevonden in de kleuren en gelaagdheid van de veenbodem bij een historische turfontginning. De afgravingen leidden tot een turfwand met een licht terugvallende steile hellingshoek, waarin de laagsgewijze ontwikkeling van het veen tot verschillende aardkleuren heeft geleid. Die steile wand en aardkleuren zijn toegepast in het kunstwerk. Omdat het aquaduct vandaag de dag als brug moet fungeren, is er geen centrale waterbak gebouwd maar vormen de waterbakken de leuning van de brug.

De turfroute verbindt

De 25 kilometer lange Route van de Turf loopt van Landgoed Visdonk naar de Binnenschelde en verbindt naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom ook de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide met elkaar. De recreatieve poorten Visdonk, Wouwse Plantage en Lievensberg zijn onderdeel van de route. Deze poorten geven de recreant toegang tot het gebied. Hier is parkeergelegenheid, horeca en informatie over de route beschikbaar. De (natuur)poorten zijn als het ware een schakelpunt om de auto uit te gaan en te voet, per fiets of te paard het gebied te gaan verkennen.

De provincie investeert in het totaal € 56 miljoen in 8 projecten in de drie Brabantse landschappen. Vanuit de regio’s komt daarnaast bijna € 75 miljoen om de plannen te realiseren.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.